İcat mı pazarlama mı?.

Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan linkini göndermiş. George Friedman’ın Budapeşte’de, Brain Bar etkinliğinde yaptığı konuşmalarından birinin YouTube’a konmuş video kaydı. Başlık şu: Is There a Global War Coming? (Küresel bir Savaş Gelmekte mi?)

Friedman’ın konuşmasında hayli ilginç iddialar var. Özetle söylediği şu:

Steve Jobs, Bill Gates ve Mark Zuckerberg aslında hiçbir şey icat etmemiş olan müthiş pazarlamacılardı. Çok sayıda “akıllı” pazarlama ekibi tarafından dâhi olarak lanse edildiler. Bu isimlerin tek yaptıkları, Amerikan hükümetinin savaş ve savunma amacıyla icat ettiği teknolojileri kendi icatları olarak lanse etmekti. Başarıları da bu icatları kendilerine mal edebilmekti.

Friedman’a göre bu, şöyle mümkün olmuştu: ABD’deki kurala göre; Amerikan hükümeti, gizli olmayan bir şey icat ettiyse bunun patentine sahip olamıyordu… Bu ortam ise bazı akıllıların önünü açıveriyordu…

George Friedman, Brain Bar’da “Küresel bir savaş yaklaşıyor mu?” diye sorarak başlıyor konuşmasına ve soruyu şöyle yanıtlıyor:

“Tabii ki… Bugüne kadar içinde küresel bir savaş olmayan bir yüzyıl yaşanmamıştır. Eğer küresel bir savaşın yaşanmayacağını düşünüyorsanız 21. yy. bir ilk olacak demektir ve sizinle istediğiniz meblağda iddiaya varım.

Aslında küresel savaş, şu anda sizinle birlikte oturuyor. O sizin cebinizde.

Cep telefonunun temeli olan mikroçip, Sovyet hedeflerine karşı ABD’nin kıtalararası balistik füzelerine rehberlik etmek için geliştirilmiştir. Füzelerin içinde çok küçük bilgisayarlar olmalıydı. Çok hafif olmalıydılar. Çok hassas (hatasız) olmalıydılar. Çözüm mikroçiplerdi. Soğuk savaş sırasında kullandığımız tüm silahlar mikroçip üzerine inşa edildi.

Telefonlardaki kameralar… Dijital kamera… ABD Ulusal Keşif Ofisi tarafından casus uyduları izlemek üzere geliştirildi. Eğer, Kodak film kullanıyorsanız, uzaydan düzenli çekilen fotoğrafları dünyaya nasıl ulaştıracaksınız? Çeşitli hedeflerin fotoğraflarını çekiyorsanız, Kodak film paketini dünyaya indirmenizi gerektirmeyen bir yol olmalı. Başlangıçta amaç buydu. Çekilen fotoğrafları, selfieleri annenize gönderdiğiniz hızda dünyaya göndermenin bir yolu bulunmalıydı. Ve bu, dijital kamera oldu. CCD tarafından yönlendiriliyorlardı. İnsanları hedef almak için çekilen fotoğrafların dünyaya gönderilmesini sağlıyorlardı. Küçük, masum dijital kameranız casus uydulardan doğdu…

GPS, Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından, seyir füzelerini hedeflerine yönelmek ve askerlerin nerede olduklarını bilmeleri için icat edildi.

Bunların hepsi, tüm insanlığın bugün yaşadığı yere, İnternete ulaşmak için tasarlandı. İnternet, gizli verileri, bir gizli laboratuvardan diğerine taşımak için ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından geliştirildi. Oak Ridge Tennessee’deki laboratuvarlardaki ‘bir şeyler’ Los Alamos’a taşındı. Oradaki ‘şeyler’ de Brookhaven Ulusal Laboratuvarlarına… Bu laboratuvarlarda nükleer savaşlar için araştırmalar yapılıyordu. İnternetteki tüm protokoller, çevrelendiğiniz tüm ‘cool’ (heyecan verici) şeyler Amerikan bilim insanları tarafından Soğuk Savaş için geliştirildi.

Cep telefonu ilk olarak 1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından dağıtıldı ve ilk kez Çöl Fırtınası Operasyonu’nda askeri iletişimi kolaylaştırmak için test amaçlı kullanıldı.

Yani, Steve Jobs hiçbir şey icat etmedi. İcat ettiği tek şey pazarlama.

Bill Gates hiçbir şey icat etmedi. MS-DOS, orijinal olarak Amerikan Hava Kuvvetleri için başka birinin icat ettiği bir programdı. Gates, o programı aldı…

Zuckerberg bunlardan da azını icat etti.

Sizin jenerasyonunuz (gençleri kastediyor) bir ‘yaratıcılık fantazisi’ içinde yaşıyor. Yaşamınızı yönlendiren temel araçlar, savaşçılar veya savaşçılar için çalışan bilim insanları tarafından geliştirildi.

Gerçekten akıllı ‘pazarlama’ insanları bunları bir araya getirdi ve sizi bu insanların dâhiler olduğuna ikna etti. Gerçek deha, yılda 50 bin dolar kazandı ve emekli oldu. Pazarlama yapanlar?.. Esas parayı onlar götürdü.”

Bu sadece konuşmanın ilk dokuz dakikası… Meraklısı bir zahmet internete girip devamını izleyebilir… İlaç sektöründe bir süre üst düzey yöneticilik yapmış olan bir tanıdığımız, bir keresinde sektör değiştirme nedeninden söz ederken, “Diğer faydalı işler yapanları bilemem ama ben elime kan bulaştığını hissettim” demişti…

Ben de kendi adıma akıllı telefondan yapay zekâya kadar pek çok “insanlık için” icat edildiği iddia edilen ürüne bir başka bakar oldum…

Ali saydam/Yenişafak

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir