Uğur Dündar fena faka bastı! Sefalet içinde uçak hediye eden ülkeden varlık içinde uçak hediye edilen ülkeye…

Sözcü yazarı Uğur Dündar, bugünkü yazısında Cumhuriyetin ilk yıllarında halk sefalet içindeyken Mustafa Kemal’in İran’a uçak hediye etmesini savunarak, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Tani’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nezlinde Türkiye’ye uçak hediye etmesini eleştirdi.

Uğur Dündar fena faka bastı! Sefalet içinde uçak hediye eden ülkeden varlık içinde uçak hediye edilen ülkeye...

Uğur Dündar bugünkü yazısında geçtiğimiz günlerde yazısında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Tani’nin Türkiye’ye uçak hediye etmesini kaleme aldı. Yazısında 1934 yılında Türkiye’nin İran Şahı Pehlevi’ye uçak hediye ettiğini belirten Dündar, bugün Katar emirinin Türkiye’ye uçak hediye etmesini eleştirdi. Dündar yazısında ”Cumhuriyet ile birlikte ‘Türk Mucizesi’ olarak tanımlanan, eşi görülmedik bir kalkınma hamlesi yapan ve uçak hediye eden ülke konumuna yükselen Türkiye, aradan geçen uzun yıllar sonrasında uçak hibe edilen ülke durumuna geliyor!..” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin ilk yılları Türk halkının en çok sefalet çektiği dönemlerdi. Savaştan yeni çıkılmış Cumhuriyet yeni ilan edilmiş, ekonomi çökmüş durumdaydı. Tek parti iktidarında olan ülkede ekonominin kötülüğünden dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi sistemi devreye sokuldu. Bu vergi sistemiyle halk hasadının yüzde 25’ini devlete vergi olarak vermek zorunda bırakıldı. CHP’li yönetici kesim hissetmiyordu ama halk sefalet içindeydi. Yoksulluk o kadar had safhadaydı ki, CHP’li yetkililerin Anadolu’daki bir yerleşim birimine yaptığı ziyarette yoksul halk çocuklarını giydirmekten bile aciz kalıp, çocuklarıyla çıplak halde CHP’lileri karşılamaya çıkmıştı.

Yokluktan kefen bile bulunamıyordu..Devletin vatandaştan zorla vergi aldığı dönemde sefalat o kadar hat safhadaydı ki kefen bile bulmak çok zor hale gemişti. Öyleki Diyanet İşleri Başkanlığı o dönem bir yazı yayımlayarak adeta ‘ölülerinizi herhangi bir bezle sararak gömebilirsiniz’ demişti.

Halk yiyecek ekmeği dahi zor bulurken, devlet yokluktan ötürü vatandaşının mallarının yüzde 25’ine el koyacak duruma düşmüşken, ülkeyi esareti altına alan CHP yönetimi vatandaştan alınan buğday ve arpanın geliriyle yapılan uçağı 1934 yılında İran şahına hediye etti. Muhalefetin kalemşörü Uğur Dündar ise bugün kaleme aldığı yazısında vatandaşın zorla alınan mahsülüyle yapılan uçağın hediye edilmesini savundu.

Tıpkı Mustafa Kemal gibi Erdoğan bugün bir ülkeye uçak hediye etse ne diyecekti?Mustafa Kemal’in halk sefalet içindeyken İran’a uçak hediye etmesini doğru bulan, bugün ekonomisi 50 kat büyüyen Türkiye’ye uçak hediye edilmesini ise yanlış bulan Dündar’ın bu davranışı sonrası akıllara şu soru geldi: Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan da tıpkı Mustafa Kemal Atatürk gibi bir ülkeye uçak hediye etse ne diyecekti?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir